Promootiopuvut

Mikä on promootio?

Promootio on yliopistollisen opiskelun juhlava päätös, jossa promovoidut maisterit ja tohtorit saavat oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä. Näitä ovat maisterinsormus sekä tohtorinhattu ja -miekka. Promootioon voivat osallistua kaikki em. tiedekunnista valmistuneet, joiden tutkinto on hyväksytty ennen aktipäivää.

STT Info Kuva: Linda Tammisto

 

MIESVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOAKTISSA

Juhlasalissa istuvien miesvieraiden toivotaan pukeutuvan frakkiin mustalla liivillä tai ammattinsa mukaiseen virkapukuun. Vieraat eivät käytä aktissa hansikkaita.
Myös mustan puvun käyttäminen on mahdollista, mutta Juhlasalissa aktia seuraaville vieraille tämä ei ole toivottavaa. Niille vieraille, jotka seuraavat aktia muualla kuin salissa, tumma puku käy mainiosti. Puvun kanssa pidetään valkoista kauluspaitaa. Solmion on oltava hillitty ja tummasävyinen, mutta ei kuitenkaan musta.NAISPUOLISTEN PROMOVENDIEN JA SEURALAISTEN PUKU
PROMOOTIOPÄIVÄLLISILLÄ JA TANSSIAISISSA


Promootiopäivällisillä pukeudutaan valkoiseen ja mustaan kuten päivällä aktissa. Yleensä naiset osallistuvat myös päivällisille aktissa käyttämässään asussa. Iltapuvun on oltava täyspitkä ja hillitty, ei liian avonainen. Laaja pääntie ja avoin selkä eivät sovi
promootiopäivällisille. Puvussa on oltava hihat, mutta ne saavat olla
vajaamittaiset. Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa kuin aktissa ja
promootiopäivällisillä tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan
tanssiaispukuun. Kukin ryhmä pukeutuu kuitenkin edelleen omaan väriinsä eli
mustaan tai valkoiseen. Hääpuvun käyttäminen tanssiaispukuna ei pääsääntöisesti
ole suositeltavaa; puvun sopivuus riippuu kuitenkin sen mallista.
Tanssiaisasuun kuuluvat hansikkaat, joiden pituus riippuu puvun hihojen
pituudesta. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen
puvun kanssa. Sitä ei kuitenkaan käytetä tanssiessa.


NAISVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOAKTISSA

Juhlasalissa istuvia naisvieraita koskevat samat ohjeet kuin naispuolisia tohtoripromovendeja. Puvun on oltava täyspitkä ja peittävä. Puvun väri on musta. Vieraat eivät käytä aktissa hansikkaita.
Aktia voi seurata myös muualla kuin salissa, tällöin pukeutumisohjeet ovat väljemmät. Lyhythelmaiset tai -hihaiset asut eivät ole kuitenkaan sopivia. Samoin värien on oltava hillittyjä. Asun on oltava arvokas. Juhlasaliin ja kirkkoon ei saa viedä laukkuja, vaan ne on jätettävä vaatesäilytykseen.

NAISVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOPÄIVÄLLISILLÄ JA TANSSIAISISSA

Naispuolisen vieraan puvun on promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa oltava värillinen, eli sen päävärin on oltava jokin muu kuin musta tai valkoinen. Olisi hyvä, etteivät vieraat käyttäisi asuissaan lainkaan mustaa tai valkoista.
Tanssiaisissa vieraat saavat muista poiketen käyttää pukunsa kanssa näyttäviä koruja, mutta kannattaa huomioida, että suurin osa osallistujista on hillitysti pukeutuneita.