Saketti on päiväjuhla-asuista virallisin

Jos olet menossa hienoon tilaisuuteen ennen kello kuutta, on saketti sopiva valinta. Suomen Pukuvuokraamo vuokraa ja myy laadukkaat saketit Helsingissä. Ota yhteyttä ja tule käymään liikkeessämme!

Saketti muodollisessa tilaisuudessa

Saketti on miehen päiväjuhlapuku, jota näkee yleisimmin häissä sulhasen ja lähisuvun miesten yllä. Perinteisen etiketin mukaan sitä voi käyttää merkkipäivävastaanotoilla, häissä, virallisilla käynneillä, näyttelyiden avajaisissa ja muissa päiväjuhlissa, jotka päättyvät ennen kello 18:aa.

Sakettiin kuuluu musta tai harmaa lievetakki, jonka käänteet ovat samaa kangasta. Housut ovat musta-harmaaraidalliset. Paidaksi sopii tavallinen valkoinen paita. Liivi on harmaa, hautajaisissa musta. Taskuliina on valkoinen.

Solmio ja plastron

Solmio on harmaa tai musta-valkoraidallinen, hautajaisissa musta. Solmion sijasta voidaan käyttää plastronia. Plastron muistuttaa huivia tai solmiota, ja se kiinnitetään perinteisesti solmioneulalla, jonka päässä on helmi.

Kengät ja päällystakki

Saketin kanssa käytetään mustia kenkiä ja mustia tai harmaita sukkia. Päällystakki on musta, tummansininen tai harmaa ja kaulahuivi valkoinen. Oikeaoppinen hattu on silinteri. Käsineet ovat harmaat.

Saketti hääjuhlassa

Saketin käyttö hääjuhlassa on huomattavasti muodollisia tilaisuuksia vapaampaa. Vaikka saketti mielletään päiväjuhlapuvuksi, sitä voidaan häätilaisuuksissa käyttää niin päivä- kuin iltatilaisuuksissa.

Saketin takki voi hääjuhlassa olla musta tai värillinen. Housuina voidaan käyttää joko perinteistä musta-harmaaraidallista sakettihousua tai mustaa pukuhousua. Värillisen takin kanssa voidaan käyttää samasta kankaasta valmistettuja housuja.

Paidaksi sopii pystykauluspaita tai tavallinen kauluspaita. Pystykauluspaita mielletään usein kauluspaitaa juhlavammaksi, mutta tämä on makuasia.

Perinteisen harmaan lisäksi nykyään löytyy runsas valikoima erivärisiä ja -kuvioisia liivejä, plastroneita ja solmioita. Usein liiviä ja plastronia käytetäänkin tuomaan yhtenäisyyttä morsiamen tai seuralaisen puvun värimaailmaan.

Sulhanen, bestmanit ja isät voivat pukeutua samanlaisiin liiveihin ja plastroneihin. Toisinaan taas sulhasen halutaan erottuvan miesporukasta, jolloin on hyvä valita sulhasen asusteista poikkeavat keskenään yhtenäiset värit muulle miesväelle.

Saketin peruskenkä on mattanahkainen musta kenkä, mutta usein hääjuhlaan valitaan lakerikenkä tuomaan kokonaisuuteen lisää juhlavuutta. Värillisen takin kanssa voi hyvin käyttää myös muun värisiä kenkiä.


Miesten tummapukupaketti (sis. takin, housut, paidan ja kalvosinnapit, frakeissa irtonapit)

Sakettipaketti:
Musta 139,00 € (sis. liivin, paidan ja solmukkeen)
Harmaa 177,00 € (sis. liivin, paidan ja solmukkeen)